Početna :: Projekti :: Aktivacija mladih za izlazak iz nepovoljnih životnih okolnosti

Aktivacija mladih za izlazak iz nepovoljnih životnih okolnosti

za cilj ima osnaživanje mladih korišćenjem niza kreativnih metoda i mehanizama i pružanje podrške za uključivanje mladih iz nepovoljnih socio-ekonomskih uslova u sistem obrazovanja ili na tržište rada. Projektne aktivnosti su usmerene na pripremu mladih u domovima za decu bez roditeljskog staranja i u hraniteljskim porodicama za samostalan život, kroz povećanje njihove aktivacije, motivacije i razvoj različitih životnih veština. Nosilac projekta je Mađarska mreža za borbu protiv siromaštva, a istovremeno se realizuje u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. U Srbiji, projekat u partnerstvu realizuju: Ministarstvo rada i socijalne politike, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Asocijacija za alternativno porodično staranje o deci FAMILIA – Beograd, NVO Sunce – Kragujevac i Institut za psihologiju – Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu.
Period trajanja projekta je 18 meseci: od 1. oktobra 2011. godine do aprila 2013. godine.

(Adult Life Entry Network – ALEN, „Empowerment and Activation of Young People in Disadvantaged Situations“)

x

Takođe pogledajte

Obuka predstavnika socijalne zaštite u svim inter-resornim komisijama u Srbiji za primenu ROD modela procene

Obuka predstavnika socijalne zaštite u svim inter-resornim komisijama u Srbiji za primenu ROD modela procene dece i porodica (2011-2014)

ALEN

ALEN – Mreža podrške za samostalni život (2011–2013) – osnaživanje mladih bez roditeljskog staranja za osamostaljivanje. Međunarodni projekat 4 zemlje (Srbija, Mađarska, Hrvatska i Austrija). Donator: Evropska unija.

Podrška socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju

Podrška socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju (2012) – istraživanje napretka dece koja su izmeštena iz doma Kulina u male domske zajednice u Nišu, Aleksincu i Negotinu (u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Beograd i Filozofskim fakultetom Niš). Donator: UNICEF.

Podrška deci sa poremećajima ponašanja i/ili privrženosti

Podrška deci sa poremećajima ponašanja i/ili privrženosti (2009–2011) – izrada programa individualne (terapijske) podrške deci sa poremećajem ponašanja i/ili privrženosti i njihovim porodicama. Donatori: Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Fond za socijalne inovacije (FSI).